Вртић „Радост“ има разлога за славље

ПУ „РАДОСТ“ из Нових Бановаца, општина Стара Пазова, спремно и полетно дочекала почетак септембра са свих својих 650-оро деце и преко 70 запослених у нове визије, програме и остварења.

Због контекста, да би се увидео развој овог вртића, поменућемо да је ова ПУ 2000-те године имала 15 васпитних група, 2002. године 24 васпитне групе, 2010. године 26 група, а ове започиње радну годину са 29 васпитних група. У позадини оваквог развоја сигурно је континуирана иницијатива и проактиван став заинтересованих родитеља, али ништа мањи значај има одговорно спровођење развојног плана вртића и разумевање општинске управе. Годинама уназад на листи чекања након спроведеног конкурса за упис у ову ПУ, остајало би и преко стотину деце, ове године можемо се похвалити да немамо по конкурсу децу на листи чекања и да је ово веома важно питање за наше кориснике, напокон, успешно решено.

Веома смо поносни на чињеницу да у нашим васпитним групама уписујемо децу искључиво према предвиђеном нормативу и тиме дајемо прилику за здрав и уравнотежен развој деце, али и за адекватно радно и професионално ангажовање васпитача.

Васпитачи и остало васпитно особље ове ПУ редовно се стручно усавршавају, а у позадини ове информације стоји да се са децом реализују многи квалитетни и креативни програми. Динамика стручног усавршавања је најмање два семинара током године за све запослене, а према индивидуалном плану стручног усавршавања, даје се подршка васпитачима и у том правцу. Просек реализованих сати стручног усавршавања запослених у овој ПУ је 70 сати за овај актуелни период који је одређен Правилником.

Овај вртић је годинама уназад укључен у различите пројекте који су, углавном, подржани од стране Министарства просвете („Вртић као породични центар“, „Развијање дечјег курикулума на нивоу дечјег вртића“, „Образовање за све“, пројекат Министарства просвете и Dils-а „Тестирање инклузивног програма у 25 партнерских установа“ и други).

Када је реч о активностима које се доносе на превенцију насиља и укључивања деце са сметњама у развоју, активности су бројне и редовне и датирају од времена пре законске регулативе – одељење Библиотеке играчака уз подршку организације Save the children, вртић је био иницијатор оснивања локалног инклузивног тима, организатор је бројних стручних скупова и трибина на општинском нивоу. Данас вртић има обучен васпитни кадар, готово у целости, за рад са децом са сметњама у развоју и децом из маргинализованих група, ангажован је педагошки асистент, остварена је добра сарадња са интерресорном комисијом. Када је реч о превенцији насиља у вртићу, активности су бројне (радионице из програма „Безбедно дете“, „Самопоштовње“, „Чувари осмеха“, примена правила и реституције у раду са децом, трибине и стручна предавања еминентних стручњака из ове области), а реализују се континуирано током године.

Деца Подунавља воле да учествују у свим активностима које им са пажњом и љубављу одаберу и кроз игру спроведу њихове васпитачице, те је у вртићу „Радост“ увек насмејано и радосно.

* изворни текст објављен у листу Просветни преглед.

Овај унос је објављен под Некатегоризовано. Забележите сталну везу.