Саветовање за стручне сараднике Србије

ТЕМА: МОГУЋНОСТИ ПРИМЕНЕ ТЕОРИЈЕ АФЕКТИВНЕ ВЕЗАНОСТИ У САВЕТОДАВНОМ РАДУ СА ПОРОДИЦОМ

Саветовање је одржано у Новом Саду, 3. новембра, на Филозофском факултету, а у организацији факултета и актива стручних сарадника предшколских установа Срема. Само саветовање је резултат трогодишњег бављења овом темом на различите начине: олакшавање адаптације деце у вртићима, примена стеченог искуства кроз обуку медицинских сестара, васпитача и стручних сарадника, креирање различитих програма за рад са породицом детета. Ослонац у овом пројекту биле су предшколске установе из Шида, Ирига, Пећинаца и Нових Бановаца.

Као исход једног континуираног и посвећеног рада одржано је саветовање које је имало за циљ представљање основних поставки саме теорије о афективном везивању, али и практичне импликације

  • могућност рада са паровима родитеља на јачању родитељске сензитивности;

  • рад са породицом која има дете са сметњама у развоју;

  • кооперативна игра као метод у јачању родитељске сензитивности и тема која је стигла из ПУ „Радост“ из Нових Бановаца – јачање родитељске сензитивности путем примене сензитивне дисциплине. Тему је изложила Споменка Дивљан, стручни сарадник ове установе и учесник пројекта од самог почетка развоја пројекта у Срему.

Саветовању су присуствовали представници центара за социјални рад, специјалних школа, стручни сарадници основних школа и предшколских установа из Војводине и из неколико градова Србије, укупно 64 учесника. Из општине Стара Пазова саветовању су се одазвали стручни сардник ОШ „Симеон Араницки“ и комплетна стручна служба из вртића у Новим Бановцима.

Рад на пројекту се наставља, а тиме и могућност развијања професионалних компетенција запослених у образовању, али највеће добити од њега ће имати деца и родитељи.

Овај унос је објављен под Обавештења. Забележите сталну везу.