Примена Montessori материјала у центрима интересовања у ПУ „РАДОСТ“ у Новим Бановцима

У овом вртићу се од 2002 године у раду са децом примењује методологија „Вртић као породични центар“ – деца бирају центре у којима ће се играти, активно учествују у игри, користе неструктуриран и полуструктуриран материјал који им је увек доступан, сарађују и брину о другима, преузимају одговорност. Рад се одвија у радној соби која је подељена по центрима: језички, центар улога, грађевински, центар уметности, стоно-манипулативни и сензорни центар.

Пре две године у нашем вртићу реализована је обука за васпитачки тим из области примене Montessori материјала за рад у припремним предшколским групама. Од тада се у центрима интересовања постепено уводе Montessori материјали. У самом почетку то су били практични и сензорни материјали којима је у наредном периоду придружена употреба и материјала из области космичког и језичког образовања. Примена различитих материјала (вода, гриз), издвајање, класификовање (кашиком, пинцетом, штипаљком), изазвало је велико интересовање и пробудило мотивацију код деце да се активно баве на овај начин новим материјалима. Сам процес манипулације овим материјалима за децу је једноставан, код деце подстиче развој чула, поспешује концентрацију код деце, деца уче лако, радосно и са вољом. Ови материјали се примењују у свим групама, а највише у средњим и старијим и то у слободним активностима, а у оквиру планираних активности примена Montessori материјала усклађује се са планираном темом и уводи у рад по центрима интересовања.

Већу примену ових материјала имамо у предшколским групама. Материјали за почетно усвајање читања и писања у језичком центру и космички материјали у манипулативном центру поспешују индивидуализовани рад и омогућавају деци да рукујући њима уче понављајући вежбе, решавају задатке уз помоћ контроле грешке што им обезбеђује правовремену повратну информацију.

Сва наша запажања указују да је васпитно-образовни рад унапређен захваљујући примени Montessori материјала и да је овај искорак био у складу са нашим очекивањима .

На овогодишњем стручном скупу „Montessori друштва Србије“ у Суботици у месецу јуну представили смо наша искутва у примени Montessori материјала у раду по центрима интересовања и разменили различита искуства са колегама из других предшколских установа.

Изворни текст припремиле Снежана Вучак и Тања Мирчетић, васпитачице у вртићу.

Овај унос је објављен под Некатегоризовано. Забележите сталну везу.